B1 program

Program izvannastavnih aktivnosti (B1) sastavni je dio školskoga kurikuluma unutar Eksperimentalnog programa. Organizira se i izvodi u funkciji nacionalnoga kurikuluma kroz zadovoljenje potreba i interesa učenika, kao i kroz prilagodbu odgojno-obrazovnog rada pojedinim odgojno-obrazovnim skupinama učenika. Sudjelovanje učenika i učitelja u Programu izvannastavnih aktivnosti izborno je, ne uključuje vrednovanje i ocjenjivanje, a za učenike je besplatno.

Školski obrazovni program u dijelu koji se tiče izvannastavnih aktivnosti (B1) ne može tematski, metodički ni vremenski u strukturi školske godine, školskog tjedna i školskog dana biti zamjena ni za jedan dio nacionalnoga obrazovnog programa (A1, A2), nego je primarno njegova dopuna.

U provođenju pojedinačnih odgojno-obrazovnih programa, projekata i aktivnosti kao oblika izvannastavnih aktivnosti stavlja se naglasak na osiguravanje jasne poveznice s nacionalnim obrazovnim programom, posebice onim vezanim uz društveno-humanističko, umjetničko te tjelesno, zdravstveno i sportsko područje s ciljem razvoja humane i cjelovite osobe.

Aktivnosti unutar B1-programa moguće je izvoditi kontinuirano tijekom školske godine, u dnevnoj satnici nakon odgojno-obrazovnih aktivnosti programa nacionalnoga kurikuluma i programa potpore, kao i nakon završetka nastavnih tjedana posvećenih nacionalnom obrazovnom programu.

Program se u pravilu izvodi u školi, odnosno kao kombinacija aktivnosti unutar prostorija školskog i neposrednog izvanškolskog okruženja, ili u drugim prostorima prilagođenima za njegovu izvedbu.

Skip to content