Učitelji Renata Zuzjak i Goran Bažon su u sklopu Svjetskog tjedna svemira, s učenicima 7. i 8. razreda, proveli radionicu „Šetnja Marsom”. Na početku su pogledali interaktivni video koji im je omogućio „šetnju“ površinom Crvenog planeta i otkrivanje života na Marsu. Razgovarali su o uvjetima koji tamo vladaju (niska temperatura, rijetka atmosfera i smanjena gravitacija). Uslijedio je razgovor o hrani astronauta prilikom posjeta Marsu, načinu čuvanja i pripremanja. Pogledali su video o hrani u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) te saznali: da se hrana u svemiru najčešće dehidrira i vakuumira, da se tekućine ne mogu ulijevati u čaše, nego plutaju u obliku kapljica, a zbog nedostatka gravitacije hrana lebdi, te se mora pažljivo pakirati i konzumirati posebnim priborom. Saznali su kako tijelo troši energiju iz hrane i zašto je potrebno pravilno planirati prehranu u svemiru.
U drugom dijelu radionice učenici su dobili tablicu s različitim vrstama hrane, u kojoj su bili navedeni: masa (kg, g), volumen (l, ml) i kalorijska vrijednost (kcal). Zadatak je bio sastaviti dnevni plan prehrane (doručak, ručak i večeru) do 2000 kalorija, vodeći računa o masi i volumenu hrane.
Učenici su zatim preračunavali mjerne jedinice pazeći da ukupna energija ne prelazi zadanu vrijednost. Povezivali su znanja iz fizike (mjerenje i pretvorba jedinica) i biologije (energijska vrijednost hrane i potreba organizma za energijom).
Radionica, koja je inače rađena u sklopu A2programa, bila je vrlo zanimljiva i potaknula je učenike na razmišljanje o budućnosti života izvan Zemlje. Naučili su da je život u svemiru moguć samo uz pažljivo planiranje energije, hrane i resursa, te da znanost i tehnologija zajedno omogućuju istraživanje svemira.












